Krew w kale – kłopotliwa dolegliwość, z którą wstydzimy się iść do lekarza

klopotliwe-dolegliwosci-z-ktorymi-wstydzimy-sie-isc-do-lekarza-krew-w-kale

Pojawienie się krwi w kale jest przeważnie bardzo poważnym objawem, którego nie można bagatelizować. Z reguły zauważa się to przypadkowo podczas wizyty w toalecie, albo też podczas codziennych zabiegów higienicznych. Niewielką ilość krwi można łatwo zbagatelizować, uważając, że jest to przywidzenie albo coś naturalnego (łatwo znaleźć jakieś wytłumaczenie na sporadyczną sytuację tego typu). Gdy jednak problem się powtarza, trzeba zareagować i np. odwiedzić lekarza rodzinnego, który wykona wstępne badania i skieruje nas do odpowiedniego specjalisty.

Nie trzeba się wstydzić

Jedną z przyczyn, dlaczego poważne choroby są tak późno diagnozowane, jest wstyd – zauważenie objawów związanych z narządami wydalniczymi bądź płciowymi wywołuje u ludzi przekonanie, że powinni je ukrywać, zamiast od razu udać się do specjalisty. Zupełnie bez sensu jest odczuwanie wstydu przed lekarzem, który przecież każdego dnia ogląda bardzo różne części ciała różnych ludzi i nic sobie z tego nie robi – jest to dla niego praca jak każda inna. Przeważnie wstyd udaje się przezwyciężyć dopiero wtedy, gdy dolegliwość stanie się aż tak poważna, że uniemożliwi normalne funkcjonowanie. Tego typu zjawisko dotyczy przeważnie ludzi młodych i starszych, ale zdarza się też wszędzie tam, gdzie ciało i jego fizjologia mogą być określane jako swoiste tabu.

Krew w kale – przyczyny

Jeśli zauważysz występowanie krwi w kale, musisz ocenić, czy jest to krew świeża, czy już przetworzona.  Świeża krew  w kale oznacza, że krwawienie występuje w obrębie odbytu albo końcowego odcinka jelita, co może sugerować dość „błahą” dolegliwość – np. hemoroidy – lub po prostu podrażnienie wrażliwej śluzówki nadmiernym parciem czy dość twardym kałem. Krew przetworzona wskazuje na zaistnienie krwawienia w żołądku, bo jej wygląd dowodzi zetknięcia z kwasami trawiennymi.  Taka krew znacznie częściej niż świeża okazuje się być sygnałem wskazującym na istnienie nowotworu w układzie pokarmowym. Na wszelki  wypadek należy jednak skonsultować u lekarza każde wystąpienie krwi w kale, jeśli nie będzie jednorazowym wystąpieniem (a nawet i wtedy, bo może zajść pojawianie się krwi utajonej). Inne możliwe powody krwawienia to polipy, wrzody, mikrourazy błony śluzowej. Każdy z takich pozornie błahych powodów może jednak wraz z upływem czasu przekształcić się w nowotwór, brak reakcji może więc  być katastrofalny w skutkach.

Czytaj także: Siedzący tryb życia – choroby

Krew utajona w kale – przyczyny

Wykrycie krwi utajonej jest o wiele trudniejsze, bo jej po prostu nie widać. Jej występowanie jest powiązane praktycznie z tymi samymi przyczynami, co krwi widocznej, ale z uwagi na brak zauważalnych symptomów trudno jest od razu, w porę udać się do lekarza. Krew utajona w kale wykrywalna jest dopiero specjalnym badaniem na obecność krwi utajonej. Jednym z powodów, jakie mogą wywołać chęć zrobienia tego badania, są ciemne stolce – określane jako smoliste. Najprawdopodobniej są związane z występowaniem krwawienia w obrębie układu pokarmowego, więc badanie na krew utajoną powinno rozjaśnić wątpliwości.