Zatrucie pokarmowe – przyczyny, objawy i leczenie

zatrucie pokarmowe objawy

Pod nazwą zatrucie pokarmowe kryje się zespół objawów związanych ze spożyciem czegoś przeterminowanego, szkodliwego, zawierającego groźne bakterie. Częściej występuje w sezonie letnim, chociażby dlatego, że w tym okresie ludzie dużo podróżują i jest większa szansa na zjedzenie czegoś, co będzie miało niekorzystne działanie na układ pokarmowy. Istnieje też większe ryzyko spotkania nieznanych bakterii, również skutkujące tym samym.

Zatrucie pokarmowe – przyczyny

Przyczyny zatruć pokarmowych zostały pokrótce opisane już we wstępie, ale warto rozwinąć to o kilka dodatkowych możliwości. Mianowicie szczególnie groźne dla wrażliwych części układu pokarmowego są punkty gastronomiczne oferujące jedzenie na wynos – często są to rodzime dania, innym razem produkty typu fast food lub w sezonie letnim lody. W takich miejscach nie zawsze przykłada się dużą wagę do higieny, często te same składniki wykorzystywane są wielokrotnie i bez jakichkolwiek norm higienicznych. Do tego dochodzą złe warunki, np. wysoka temperatura. Bardzo często spożywanie żywności kupionej u przygodnych sprzedawców kończy się właśnie zatruciem pokarmowym. Może dojść nawet do zatrucia salmonellą lub jadem kiełbasianym, co jest wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Na negatywne efekty narażone są szczególnie dzieci i osoby starsze z uwagi na większe konsekwencje możliwego odwodnienia. Potencjalnie niebezpieczny ładunek zawiera również jakakolwiek przeterminowana żywność, jak również nieumyte owoce, stare jajka oraz np. konserwy i słoiki, których górna pokrywa jest zauważalnie „wzdęta”.

Zatrucie pokarmowe – objawy

Objawy zatrucia pokarmowego to przede wszystkim utrata apetytu, nudności, wymioty i oczywiście biegunka. Bywają na tyle silne, że nie pozwalają opuścić mieszkania z uwagi na konieczność ciągłego korzystania z toalety. Dochodzi do tego złe samopoczucie, a często bardziej intensywnym zatruciom towarzyszy również wysoka temperatura. Gdy objawy nie ustępują, osłabienie powoduje np. skłonności do omdleń, zwłaszcza jeśli jest lato i trzeba radzić sobie również z gorącym, dusznym powietrzem.

Co na zatrucie pokarmowe?

Jeśli jest to możliwe, zatrucie pokarmowe warto „pokazać” lekarzowi. Zatrucia wywołane przez groźne bakterie typu salmonella czy jad kiełbasiany muszą być leczone farmakologicznie, a w przypadku dzieci, osób starszych i z osłabioną odpornością często kończą się w szpitalu. Największe zagrożenie to oczywiście silne, długotrwale objawy typowe dla zatrucia pokarmowego, czyli biegunka i wymioty. W krótkim czasie doprowadzają one oczywiście do odwodnienia i znacznego pogorszenia stanu zdrowia.

Zatrucie pokarmowe – ile trwa?

Czas trwania zatrucia pokarmowego zależy od intensywności objawów, przyczyny i oczywiście podjętego leczenia. Nawet niezbyt groźne zatrucie będzie się przeciągało i męczyło, jeśli np. nie zostanie wdrożona odpowiednia dieta. Pierwsze dni dolegliwości wymagają bardzo restrykcyjnej diety, nawet całkowitego wyeliminowania jedzenia w momencie, gdy spożycie czegokolwiek powoduje wymioty. Trzeba natomiast dużo pić. Gdy już ustąpią najgorsze objawy, może być konieczne jedzenie wyłącznie lekkostrawnych produktów.

Powiązane wpisy